Araç motorunun ilk hareketini sağlayan parçalardan biri volandır. Bu mekanik parça, günümüzün otomotiv dünyasının en işlevsel parçalarından biri olarak işe yaramaktadır. Bir diğer adıyla krank devir sensörü olarak geçer. Peki volan ne işe yarar ve volan arızası durumunda ne yapmak gerekir?
Volan Nedir?
Fransızca volan kelimesinin Türkçeye de volan olarak geçtiği bu dişli, marş dinamosu dişlisi ile birlikte motora ilk hareketi verir. Volan aracın marş motoru ve krank mili arasında yer alır. Marş motorundaki dönme kuvveti marş motoru dişlisinden volan dişlisine aktarılır. Volan dişlisi de hareketi krank miline ve şanzımana ileterek debriyajın dönme hareketini tekerleğe aktarır. Böylece aracın hareket edilmesi sağlanır.
Volan Ne İşe Yarar?
Volan aynı zamanda sistemdeki enerjiyi dönme enerjisi olarak tutar. Yine motorun hızı arttıkça açığa çıkan enerjiyi depolar. Dengeli ve güvenli bir sürüş deneyimi sağlayan volan, sabit kütleli ve oynar volan olarak çeşitlenir. Sabit ağırlığı olan ve yüksek taşıma kapasitesine sahip olmayan araçlarda sabit kütleli volan kullanılır. İki adet volan dişlisinden oluşan oynar volan ise yük taşıma kapasitesi yüksek araçlarda bulunur.
Dengeli bir sürüş performansı için gerekli olan volan dişlisi, dönme hareketinin kontrolünü sağlayarak sürücüye kolaylık sunar. Böylece daha güvenli bir sürüş deneyimi gerçekleşir. Bununla beraber diğer motor elemanları gibi volan dişlisi de bozulabilir özelliktedir. Kullanım ömrü uzun olmakla beraber bozulma durumunu gösteren bazı belirtileri dikkate alarak volan değişimi yapılması gerekir.
Volan Arızası Nasıl Anlaşılır?
Volanın bozulması durumunda araç yoldayken stop eder. Yine marşa basıldığında dahi motorun çalışmaması da yaygın görülen durumlardan biridir. Genel olarak volan bozulursa ne olur sorusunun cevapları şöyledir:
- Yakıt sisteminin kontrollü ve düzgün çalışamaması,
- Motorun gürültülü şekilde çalışması,
- Vites geçişinde düzgün ayarlanamaması,
- Kaptörün yeterli iletim yapamaması.
Buradan da anlaşılacağı üzere volan arızası, marş ile ilgili belli sorunları meydana getirmektedir. Volan tamiri yerine volan değişimi gerçekleşerek yeni bir dişli ile motorun çalışma verimliliği artırılır.
Volan dişlisi arıza belirtileri ise şu şekildedir:
- Yanık kokusunun gelmesi,
- Aracın geç marş alması,
- Volanın kırılması, yamulması veya çatlaması,
- Metal sürtünme sesinin gelmesi,
- Volan yüzeyinin pürüzsüzleşmesi,
- Debriyaj tepkimelerinde gecikme.
Volan arızası belirtisi çoğu zaman kalkışta ve hızlanma durumunda araca dolan yanık kokusu ve titreme ile anlaşılır.
Aynı zamanda volan muhafazasının volana sürtünmesi sonucunda çıkan metal sürtünme sesi de akla volan arızasını getirir. Marşa basıldığında sürtünme sesi geliyorsa da volan dişlisi arızası ile karşılaşmak olasıdır. Bunların dışında volanın içindeki hidrolik sisteminin sızıntısı da volan arızasına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Volan arıza belirtilerinin ortaya çıkmasıyla volan dişlisini mutlaka değiştirmek gerekir. Volan dişlisinin ömrü genel olarak 100.000 km’dir. Bu kilometre değeri, aracın modeline göre değişmektedir. Ayrıca volan, aracın yaşı ve kullanım süresine bağlı olarak da sık sık yenilenmeye ihtiyaç duyabilir.
Volan Parçası Nasıl Değiştirilir?
Volan arızası durumunda volanın değiştirilmesi gerekir. Bu işlem için öncelikle şanzımanı sökmek ve debriyaj seti denen baskı-balata ve bilyeleri de çıkarmak lazımdır. Daha sonra ise volan ve şaft contası yerinden sökülür. Sökülen conta ve volanın yerine yenileri monte edilerek işlem tamamlanır. Ayrıca baskı-balata değişimi yapılırken de volan dişlisinin kontrol edilmesi gerekir. Volan yüzeyinde pürüzsüzlük varsa zımparalama işlemi yerine getirilerek volan dişlisinin yenilenmesi sağlanır. Volan değişimi, profesyonel işlemler gerektirdiği için bu işlemleri oto tamircide yaptırmak en doğru çözüm olacaktır.
Volan Değişimi Fiyatı Ne Kadar?
Volan tamiri yerine önerilen volan değişimi ücreti, araç modeline göre değişiklik göstermektedir. Volan dişlisi ücreti için oto servis hizmetlerinin fiyatlarını karşılaştırabilir veya en yakın oto tamirciyi tercih edebilirsiniz. Sizinle volan ne işe yarar, volan arızası nasıl anlaşılır gibi sorularının cevaplarını paylaştık.
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yapmak ister misin ?